Norsk popmusikk

Norsk popmusikk

Sjangeren popmusikk, forkortet fra populærmusikk, omfavner sjangerne innen tidsaktuell underholdningsmusikk og har ofte med elementer fra andre sjangere. Låtene har som oftest et standard oppsett med vers, refreng, vers, refreng, bro, refreng, refreng; de benytter ofte gjentatte fraser og «hooks». Stilen er rettet mot et bredt publikum, og designet for å underholde de fleste. Låtene har ofte kort eller medium lengde, og er fengende og enkle å lære seg. Sjangeren har sitt utspring fra 50-tallets rock and roll, og man finner ofte artister og band i andre sjangere som lager låter med roligere og mer fengende spillestil som kombinerer deres sjanger med pop-sjangeren. Eksempler på dette er poprock, countrypop, pop-metal og pop-rap.

A-ha

Som det første norske bandet som nådde toppen av de amerikanske har A-ha skapt norsk musikkhistorie. Barndomsvennene Magne Furuholmen og Pål Waaktaar hadde tidligere spilt sammen i en kvartett, og sammen med Morten Harket flyttet de sammen til London for å forsøke å slå gjennom. Da de først slapp låten «Take on me» havnet den på tredjeplass i Norge, men da de lanserte en ny versjon ledsaget av en musikkvideo fikk trioen sitt internasjonale gjennombrudd og havnet på topplistene i USA. Låten spilles ennå som en klassiker på både norsk og amerikansk radio. Bandet tok en pause i 1994 etter labre salgstall, men ble gjenforent til Nobelprisutdelingen i 1998. De har også tidvis gjort seg karrierer som soloartister, men har alltid vært mest kjent som et band, og i 2010 holdt de sin avskjedsturne som ble avsluttet med en spektakulær konsert i Oslo Spektrum.

Kygo

Etter hvert som vi har beveget oss lenger ut i 2000-tallet har populærmusikken endret seg fra å være et utspring fra rock ‘n roll, til mer elektronisk musikk. En av de store norske artistene i denne sjangeren er Kyrre Gørvell-Dahll, en DJ i EDM-sjangeren (Elektronisk dansemusikk). I 2016 slapp han debutalbumet «Cloud Nine». Han har hatt flere store internasjonale hiter som «Firestone», «Stole the show», «Stay» og «Fragile». Sammen med den amerikanske artisten Julia Michaels opptrådde han under avslutningsseremonien til Sommer-OL i Rio De Janeiro i 2016 og fremførte sin nye singel «Carry me».

Sigrid

Et av Norges siste tilskudd til den internasjonale popmusikken er Sigrid, ei ung jente fra Ålesund som har bemerket seg internasjonalt for sine musikalske talenter, både som sanger og låtskriver. Hun signerte med plateselskapet Petroleum Records i 2014, og med Island Records i 2016. Det store gjennombruddet kom med låten «Don’t kill my vibe», og sommeren 2017 spilte hun på en rekke store festivaler som Roskilde Festival, Slottsfjellfestivalen, Wilderness Festival og Øyafestivalen. På slutten av året spilte hun også på Nobelprisutdelingen. Hun har mottatt en rekke Spellemannspris-nominasjoner, og vunnet flere priser for sitt arbeid så langt, og hun har bare rukket å bli 22 år gammel. Våren 2020 var hun en av mange vokalister på en britisk veldedighetssingle «Times like these». Sigrid plasseres generelt i sjangeren popmusikk, med innslag av elektronisk dansemusikk, og har en stemmebruk som varierer fra det helt rolige og melodiske, til det kraftige og eksplosive.