Namsos gir deg en unik innsikt i norsk rock

Det er alltid imponerende når norske byer går sine egne veier og utvikler et særpreg som setter dem på kartet.  Dette er nemlig ikke enkelt, og mange byer har mislykkes. Lang reisevei og små forhold gjør at det ikke er rom for feil. Namsos er en av få norske byer som virkelig har lykkes. De har etablert et opplevelsessenter og et senter for norsk rock; Rock City Namsos.

Nasjonalt kompetansesenter

Namsos og Trøndelag har vært viktige inspirasjonskilder for flere av våre aller største rockestjerner. Åge Alexandersen, Hans Rotmo, Terje Tysland, The Kids og DDE er noen av de mest kjente artistene fra området.  En fellesbetegnelse for både lyden og stilen er trønderrock. Ikke alle rockerne følger samme stilen, men det er blitt en felles betegnelse for musikerne.

Derfor har de lagt et nasjonalt kompetansesenter for rock til Namsos. Her har de samlet alt fra Åge Aleksanders skrivestue til original tekster fra flere rockere. De har laget en plass hvor man kan prøve å skrive anger, prøve å seg på scenen eller prøve seg musiker. Senteret skal fremme rockens stil og egenart, samt oppmuntre nye musikere.

Mellingsmo-scenen

På 1970-tallet slet en rekke norske rockere med lyden og med stilen. De ville rocke på norsk. Et av de mest innflytelsesrike bandene var Prudence som bestod av musikerne Terje Tysland, Åge Aleksandersen, Johan Tangen, Per Erik Wllum, Kjell Ove Riseth og Kaare Skevik jr. De var sultne etter suksess, på sin måte og satset stort.

De leide samfunnshuset Mellingsmoen på Namsskogen for å fremføre sin musikk. Da de åpnet dørene på samfunnshuset første gangen, satt ikke lyden. Det var noe som skurret. Etter 1 ukes intens øving og eksperimentering, var resultatet en helt unik og fengende stil. Da de åpnet dørene, satt lyden og de var klare til å spille seg inn i norsk rock historie.

En inspirasjonskilde for musikere

Namsos har jobbet med å skapet et aktivt miljø for musikere. Dette skal ikke bare handle om å se på historien til rocken, men å sikre rockens fremtid. Dagens musikkmarked er mye tøffere enn det var på 1970-tallet. Spesielt er det økonomisk vært krevende. Promotering av musikken er krevende og dyrt. Nettopp derfor er det så viktig at etablerte musikere går foran og er en kilde til inspirasjon.

Ny teknologi åpner for nye muligheter

Jeg må innrømme at min iPad brukes hovedsakelig til å logge meg inn på pokerstarscasino og poki for å spille og slappe av. Men så er jeg ikke en hardbarka musikker. De som virkelig vil opp og frem, har flere muligheter (og flere begrensninger) nå enn før. Før måtte man ha tilgang til et profesjonelt musikkstudio, og kontakter i bransjen for å kunne få produsert plater og så sener CD’er. Nå er situasjonen en helt annen.

Garage band programvare er bare en av flere programvarer som lar musikere få sjansen til å justere lyden og jobbe med musikken sin på en semi-profesjonell måte. Etter å ha gjort et opptak, kan man selv legge ut sangen på YouTube eller lignende musikkdelings plattformer. Drømmen er selvsagt å bli oppdaget av talentspeidere, slik som Justin Bieber.

De aller fleste talentene ender opp med å lage gode sanger, som får oppmerksomhet i Norge. Noen av dem kan etterhvert få en ekstra inntekt av musikken. De færreste kan leve av den. Til det er markedet for snevert og levekostnadene er for store. Så det er lidenskapen som driver dem, og derfor er det utrolig viktig med inspirasjonssteder som Namsos. Her kan man komme når ting føles litt tungt, og finne igjen inspirasjonen.

Opplev mer enn rock i Namsos

Når man først har er i Namsos, bør du også ta deg tid til å oppsøke et par av turistattraksjonene. Det er mye historie i denne landsdelen. Namsos er en typisk gjenreisningsby, og har flere ganger måtte reise seg fra asken.

Namsos er en livlig handelsby, og dette er en viktig del av kulturen og byen. Folk reiste ut med handelsskipene og fikk nye impulser som de tok med seg hjem. Derfor har byen alltid vært fargerik og spennende, noe den fortsetter å være. Skipene fortsetter å legge til kai, selv om handelsvarene har endret seg gjennom årene.

Etter å ha tilbrakt timer inne og komponert musikk, hvis du er en kommende rockestjerne, kan det være lurt å få inn andre impulser. Namsos ligger vakkert til, innerst i Namsefjorden. Her har lakseelven Namsen sitt utløp og vakre fjell strekker seg mot himmelen rundt byen. Byfjellet Klompen er tilgjengelig for alle, takket være en asfaltert vei opp til toppen. Skal du gå, må du beregne rundt 15 minutter. Flere oppmerkede løyper, med innlagt stopp ved spesielle monumenter og annet, inviterer til lange turer. Vil du heller slappe av, er det mang steder ved elven hvor du kan nyte ro og fred, omgitt av majestetisk natur. Etter å ha ladet batteriene, er det tilbake til komponering eller andre ting du elsker.