Kunstnere i Namsos

Det er mye som går under betegnelsen kultur, det er musikk, artister, kunstnere, kunst og gamle kulturelle steder. Over vårt langstrakte land har vi mange små distrikter som alle har sin egen historie som de er interessert i å få vist frem. Kunstnere har vi også i de fleste små avkroker i landet, i alle de forskjellige kunstformer man kan tenke seg. Namsos og området rundt er intet unntak.

Kulturhuset i Namsos

Kulturhuset i Namsos

Mange av de lokale kunstnerne samler sine verk på Kunstmuseet i Nord Trøndelag som ligger da i Namsos.Her har man en fast samling av kunst samt en avdeling hvor det skiftes ut, her er det forskjellige typer samtidskunst som blir stilt ut. Det er omtrent 2000 forskjellige malerier, tekstiler, fotografier, grafikk og kunst håndverk som hele tiden blir stilt ut her. To ganger i året har de en egen Johs Rian utstilling som tar mye av plassen når denne utstillingen foregår. Kulturhuset ble etablert i Namsos i slutten av 80 tallet, det var da Nord Trøndelag fylkes kommune og Namsos kommune som sto bak prosjektet. I starten hadde man bare rundt 200 verk til utstilling, men dette har da økt sakte men sikkert til de rundt 2000 de har i dag.

Johs Rian

Johs Rian

Den kjente maleren Johannes Rian har jo som sagt fått to utstillinger i året ved kulturhuset. Rian kom til verden i Overhalla 1891 og gikk bort i en alder av 90 år.Han var veldig interessert i musikk i sin unge alder og hadde en drøm om å bli fiolinist, med måtte gi opp den drømmen etter en skade han fikk i en finger. Det var da han så smått startet opp med tegning og maling. Men først sto forpliktelsene, han hadde jo arvet familiegården og holdt ut der i omtrent ti år før han til slutt ga opp. Han overlot gårdsbruket til en bror og satte kursen til Oslo for og ta sin utdanning innen kunsten.

Da var han 36 år gammel, så man kan jo si at det ble en sen start i livet for han. Da han startet på Statens Kunstakademi slet han i den første tiden med både økonomien og med personlige problemer. Men har kom seg igjennom årene ved skolen og lærte mye av Axel Revold kunnskap om farger og linjeføringer. Thomas Fearnleys minnestipend gjorde det mulig for han og ta en tur til Frankrike hvor han fikk mye inspirasjon og malte flere bilder. En av hans mest berømte verker gjorde han under den turen, det er maleriet Damen med celloen. Det tok sin tid før hans malerstil ble akseptert her i landet, det var den spesielle nonfigurative malerier stilen. Det ble ikke før på 60 tallet at man begynte å interessere seg for denne kunstformen. Han fikk så regelmessig vist frem sine verk hos Kunstnerforbundet i Oslo hvor de regelmessig holdt utstillinger. Da det nye galleriet Galleri Haakon åpnet i 1960 ble han en fast utstiller der, her fikk han også gode kontakter og det hjalp han til og få holdt utstillinger også i utlandet.