Kultur i området

Under begrepet kultur ligger det mye forskjellig, kunst, musikk, underholdning, populærkultur, sivilisasjon og kulturrelativisme er noen av dem. Det er mye kultur i Namsos distriktet, selv om byen har blitt omtrent totalt radert borte tre ganger. Brann og bomber har virkelig ødelagt mye av byens gamle kulturminner, men fortsatt er det en god del kultur opplevelser å finne i området. Byen ble opprettet i 1845 og knapt 30 år senere ble den rammet av den første brannen, og den andre kom bare 25 år senere.

Byens historie

Byen ligger flott til innerst inne i Namsfjorden hvor elven Namsen renner ut i fjorden. Det er mye skogbruk i området og sammen med fiske og skipsfart satte dette farten på byutviklingen.

Byens spede start gikk sakte fremover, men det kom stadig til nye firmaer som etablerte seg på grunn av handelen. Bare fire år etter byen ble etablert startet Namsos Dampskips selskap opp i byen og det satte farten på handelen og utbyggingen av byen.

Kulturminner

Distriktet har en god del kulturminner som de gjerne viser frem til de som besøker området. Lurudalen er ett av dem, det er ett dalføre som ligger mellom Grong og Snåsa. Her ligger Gressåmoen fjellgård som også ligger inne i Blåfjella Skjækerfjella nasjonalpark.

Denne fjellstuen er i dag fredet og brukes kun som turistmål. Stedet stammer i fra 1600 tallet, i starten var det bare en liten hvilestue der oppe.

Det er flere kirker som ligger under kulturminner i distriktet, Klinga kirke er en av dem som ligger i Namsos.

Kirken stammer i fra 1866 og den ligger under Nidaros bispedømme og er i dag en fredet bygning.

Otterøy kirke som er i fra 1858 ligger ute på Otterøy rett utenfor Namsos, det var først kapellangården på Otterøy som så ble omgjort til embetsgård. Dette var rundt ti år før kirken ble bygget.

Det som nok er den største turist attraksjonen i Trøndelag er Nidarosdomen som stammer i fra 1070 tallet, det var da byggingen startet.

Det tok en god del år før den var ferdig og den har med tiden blitt målet for mange pilgrimer, det er Olav den helliges levninger som sto på høyalteret som er årsaken til dette.

Nidarosdomen blir betraktet som Norges nasjonalhelligdom og flere konger og dronninger har hatt sin kroning nettopp i denne kirken.

Den siste var da kroningen av Haakon VII ble gjort i 1906, men den har blitt brukt til signing av de kongelige etter dette.

Kirken i dag er mye brukt til det musikalske innen det kirkelige i musikken, det er i dag fem kor tilknyttet kirken. Så det har blitt stor aktivitet men mange konserter i kirken foruten de vanlige guds tjenestene.

Kultur i Namsos

I selve Namsos finner man også mye som har med kultur og gjøre, Kulturhuset er en av dem. Her finner man flere scener og med kino, kulturkafe, bibliotek, konsertsal, kunstmuseet Nord Trøndelag og bilde galleri får man ett innblikk i det lokale kultur livet her.

Namsos topper også listen over Norsk kulturindeks i området, her er det mye å oppleve for de fleste.