Trønder rock

Musikk stiler er det mange av i verden, lokale varianter av de vanligste stilene har kommet til. Disse variantene er som regel bare populære i det nærmiljøet som de kommer ifra. Trønder rocken er en variant som har blitt ganske populært utenfor Trøndelag, den spesielle formen med rock på Trøndersk dialekt har blitt tatt godt imot mange steder. Begrepet ble tatt i bruk i starten på 1970 tallet av journalister på den tiden.

Vømmøl Spellemannslag

Mange av gruppene som spiller Trønder rock har sitt opphav i Namsos og distriktet rundt. Vømmøl spellemannslag er en av disse gruppene, det ble stiftet i 1973 av artisten Hans Rotmo.

Alle tekstene som de har er det Rotmo som står for, dette var til å begynne med visetekster som handlet om problemer og livet i utkant Norge.

De første platene de ga ut ble en grei suksess for gruppen, de solgte mellom 60 og 70 000 eksemplarer. Bra til og være ett lite lokalt band som fremfører tekstene på Trøndersk.

Gruppen har vært av og på men gjenoppsto for fult i 1994 da med artistene Birger Skruddusvingen, Peder Storvømmølvold, Konrad Vømmølbakken og Kristian Schravlevold.

Arbeidslaget hass K. Vømmølbakken

En til av Rotmos grupper er Arbeidslaget hass K.Vømmølbakken, det stiftet han i midten av 70 tallet. Dette var en gruppe som fortsatte i samme stilen som Vømmøl Spelemannslag hadde.

Foruten Rotmo bestod gruppen av artistene Kristian Schravlevold, Bjørn Elvestad, Frank B Olsen og Ivar Elvestad.

Også med dette bandet gjorde Rotmo suksess, det ble også Spellemanns prisen på dem i 1976 i kategorien rock.

Too Far Gone

Gruppen Too Far Gone startet opp i starten av 1990 tallet. Gruppen besto da av Ola B Øien, Kåre A Lund, Anders Stensås, Frank K Vangen, Torstein Sæther, Roar Øien og Roger Svartvatn.

En del av medlemmene har blitt skiftet ut etter hvert som tiden gikk, men de har klart seg ganske godt gjennom snart 30 års aktivitet.

Når de startet opp var det hovedsakelig country rock de spilte, da var også tekstene mest på Engelsk. De gikk i en periode over til å spille mange låter på Norsk med gikk mere og mere over til Engelsk igjen.

Det har blitt en god del plateinnspillinger på dem så langt, festivaler og tourer har de også blitt med mye på.

Gruppen holder fortsatt koken så det er bare og glede seg over mere musikk i fra dem fremover.

Sie Gubba

Nok ett country rocke band i slageren trønder rock er Sie Gubba, det ble etablert på midten av 1990 tallet.

I starten var det Magne Almås, John O Morken, Svein I Findland, Ola Dragmyrhaug og Hans Skogaas som gruppen besto av. Også her har det med tiden blitt skiftet ut en del av medlemmene.

Gruppen har produsert en god del plater og musikk videoer i løpet av årene de har holdt det gående. Men det var ikke helt enkelt i starten, det første platen som het Jakta ti alle fjell ble kun solgt i 500 eksemplarer. Men det har løsnet med tiden og de gjør det ganske bra i dag.